/sign-in
25
Apr
25
Actualitățile în diagnosticul imagistic urgențelor medicale la copii.

Acest workshop este adaptat profesioniștilor din domeniul sănătății care doresc să se familiarizeze cu cele mai recente avansuri în diagnosticul imagistic, specializat în urgențele medicale pediatric. Prin intermediul unui mix de prelegeri, studii de caz și training practic, participanții vor obține o înțelegere comprehensivă a tehnologiilor de imagistică de vârf și a aplicabilității acestora în îngrijirea de urgență a copiilor.

Workshop-ul va acoperi o gamă largă de subiecte, incluzând, dar fără a se limita la:

  1. Modalitățile radiologice avansate precum RMN-ul, CT-ul și ecografia în diagnosticul urgențelor medicale pediatric.
  2. Interpretarea descoperirilor imagistice în urgențele medicale pediatrice comune, inclusiv traumatisme, urgențe neurologice, dificultăți respiratorii și dureri abdominale.
  3. Cele mai bune practici și protocoale pentru optimizarea studiilor de imagistică, minimizând în același timp expunerea la radiații la pacienții pediatrici.
  4. Tendințe emergente și inovații în imagistica urgențelor medicale pediatric.

Conduceți de către cadre didactice experte cu o experiență extinsă în radiologia pediatrică și medicina de urgență, participanții vor avea oportunitatea de a-și îmbunătăți abilitățile în interpretarea precisă a studiilor imagistice, luarea deciziilor clinice în timp util și furnizarea îngrijirii optime pentru pacienții pediatrici în situații de urgență.

Acest workshop este destinat radiologilor, pediatrilor, medicilor de urgență, tehnologilor de radiologie și altor profesioniști din domeniul sănătății implicați în îngrijirea pacienților pediatrici. Participând la acest workshop, participanții vor rămâne în avangarda medicinei de urgență pediatrică, îmbunătățind în cele din urmă rezultatele pentru copiii aflați în situații critice.

card
26
Apr
26
Boli de piele. Preparate dermato-cosmetice. Aspecte practice de formulare.

Familiarizarea studenților cu preparatele dermato-cosmetice autohtone și de import, prezente actualmente în farmaciile din Republica Moldova, utilizate tratamentul bolilor de piele.

      Cunoașterea dermato-preparatelor din receptura Centrului Farmaceutic Universitar ”Vasile Procopișin” și prepararea unor forme magistrale moi, conform prescripțiilor medicilor din instituțiile medico-sanitare din țară.

card
26
Apr
26
Tehnici de fabricare a formelor farmaceutice solide cu conținut de Rivaroxaban

sușirea tehnicilor de laborator de preparare a comprimatelor și capsulelor gelatinoase tari cu conținut de rivaroxaban. Argumetarea selectării substanțelor auxiliare reeșind din proprietățile fizico-chimice ale substanței active și a metodei de fabricare.

card
26
Apr
26
Rolul farmacistului în asigurarea posologiei corespunzătoare a medicamentelor la diverse categorii de pacienți

Studenții facultății de Farmacie, anii de studiu III, IV, V, și rezidenții vor studia mai detailiat conceptul de doză terapeutică ce reprezintă un element important în utilizarea rațională a medicamentului în condiții de ambulatoriu, preponderent a medicamentelor ce sunt indicate la categoriile de risc de pacienți, precum sunt copii. Workshop-ul se axează pe prezentarea metodelor de calculare a dozelor în corespundere cu particularitățile pacientului care vor fi puse în practică sub forma de studii de caz. Durata workshop-ului este de 2 ore și se va desfășura în Muzeul farmaceutic, Catedra de farmacie socială „Vasile Procopișin”, et. 2, str. N. Testemițanu, nr. 22 (în incinta Centrului Farmaceutic Universitar „Vasile Procopișin”).

card
26
Apr
26
Determinarea consumului de antibiotice în staționar și ambulator.

În cadrul workshop-ului se va învăța metodologia de calcul a consumului de antibiotice, folosind ca instrument:  DDD (Doza Zilnică Definită), care reprezintă unitatea de măsură standard recomandată de Organizația Mondială a Sănătății pentru studiile de cercetare privind utilizarea medicamentelor. Cunoașterea acestei metodologii este imperioasă, întrucât farmaciștii fac parte integrantă din calculul și aplicarea corectă a DDD. Implicarea lor în gestionarea informațiilor despre medicamente, colaborarea cu furnizorii de servicii medicale, monitorizarea utilizării medicamentelor și angajamentul față de asigurarea calității contribuie la fiabilitatea și utilitatea datelor DDD în cadrul serviciilor medicale.

card
26
Apr
26
PLANTE MEDICINALE CU CONȚINUT DE ULEIURI VOLATILE ÎN FITOTERAPIE DIN COLECȚIA CȘPDPM A USMF ”NICOLAE TESTEMIȚANU”
time 12:00-16:00 offline adress comuna Bardar

Workshop-ul: Plante medicinale cu conținut de uleiuri volatile în fitoterapie din colecția CȘPDPM a USMF ”Nicolae Testemițanu” - își propune să familiarizeze studenții cu diversitatea speciilor bogate în uleiuri volatile de pe colecția Centrului Științifico-Practic  în domeniul Plantelor Medicinale a USMF ”Nicolae Testemițanu”, cu tehnici de recoltare, identificarea produselor vegetale și obținerea unor infuzii bogate în uleiuri volatile.

Totodată vor fi analizare  o gamă de uleiuri volatile, conform caracteristicelor organoleptice (culoare, miros, transparență, gust); determinarea indicilor numerici (indicele de refracție), conform cerințelor farmacopeice. Vor fi evaluate tehnici de extragere a uleiurilor volatile și produse fitoterapeutice

card
26
Apr
26
Interacțiunea medicamentelor între medicamente într-o singura seringă sau perfuzie.

Atelier

Interacțiuni și incompatibilități medicamentoase

Este adesea tentant să amestecați două sau mai multe medicamente într-o seringă sau un flacon. Incompatibilitatea medicamentelor atunci când sunt amestecate este adesea detectată din cauza formării de gaze sau a detectării culorii. Incompatibilitățile nutriționale dintre medicamente sunt periculoase. Cunoașterea faptelor privind compoziția chimică a produsului, echilibrul specific acido-bazic asociat cu ionizarea/neionizarea și solubilitatea în apă, precum și rezultatele măsurătorilor pH-ului și intervalelor chimice stabilite în monografiile USP și etichetele produselor oferă baza pentru examinarea incompatibilității medicamentelor. Trebuie avută prudență la eliminarea soluțiilor injectabile, în special atunci când medicamentele solide cu sarcini opuse acționează în concentrații relativ mari sau când diluarea formelor de dozare neionizate are ca rezultat valori ale pH-ului mai mari de 1%.

card